Aminohappoja

Heti kärkeen tärkeä tiedonanto. En ole asiantuntija. Tämä teksti perustuu vain opiskeltuun tietoon, kansalaisten kokemuksiin ja muutamaan omakohtaiseen toteamukseen. Mikäli haluatte lähdeviitteitä ja meta-analyyseja, niin menkää kirjastoon. En ole kemisti enkä biologi. Vain ja ainoastaan perustyhmä sairaanhoitaja. Niin ja ylioppilas 🙂 


Aminohapot jaetaan kahteen ryhmään. Puhutaan välttämättömistä ja ei-välttämättämistä. Jako on hieman häilyvä, koska joitakin aminohappoja ihmisen keho voi rakentaa toisista aminohapoista. Periaattessa kuitenkin välttämättömiä aminohappoja saa ravinnosta ja ei-välttämättömiä sitten ei saa suoranaisesti ravinnosta. Simple? 
Välttämättömät hapot
Joskus taannoin kehittelin omituisen rallatuksen, kun lueskelin välttämättömiä aminohappoja. Valitettavasti en voi tämän tekstin kautta sitä laulua esittää, joten käytetään tylsää luetteloa.

 • tryptofaani
 • treoniini
 • leusiini
 • lysiini
 • valiini
 • metioniini
 • fenyylianaliini
 • isoleusiini
 • histidiini
 • arginiini
Kaksi viimeistä ovat joidenkin lähteiden mukaan välttämättömiä vain mini-ihmisille eli lapsille. Yleisesti siis voidaan ajatella, että ihminen tarvitsee 10 aminohappoa hyvää elämään. Tai jos puhutaan täysikasvuisista, niin luku on 8. Trpytofaani on erityisen tärkeä psyykkiselle voinnille, koska se on serotoniin ja melatoniin esiaste ja liittyy olennaisesti nukkumiseen ja yleiseen hyvään fiilikseen. Sitä löytyy mm. lihasta, pähkinöistä ja siemenistä. Treoniini on isoleusiinin esiaste ja tätä aminohappoa tarvitaan ylläpitämään psyykkistä hyvinvointia. Puutos ilmenee kiukkuna. Leusiinin rooli on lihasmassan ylläpito. Lysiini toimii rasva-aineenvaihdunnassa ja jotain tekemistä sillä on myös kolesterolin kanssa. Sitä saa  mm. lihasta, pähkinöistä, kananmunista ja spirulinasta. Valiini lienee tarpeellinen estämään lihasmassan katoamista. Metioniini toimii mm. aineenvaihdunnan asiantuntijana. Fenyylialaniinia tarvitaan mm. aivojen välittäjäainetoimintaan ja kilpirauhaspuuhiin. Isoleusiini puolestaan ylläpitää ja korjaa lihaskudosta.

Ei-välttämättämiä aminohappoja
Nämä ovat siis vapaavalintaisia. Näitä muodostuu ruodossa, mikäli ravinto on rikasta ja se sisältää tarpeeksi rakennusaineita. Ei se kuolemaksi kuitenkaan ole. Ehkä ja kenties. Kuollaan mieluummin siihen, ettei ravinto sisällä välttämättömiä aminohappoja.
 • alaniini
 • arginiini
 • glutamaatti
 • asparagiini
 • aspartaatti
 • tauriini
 • tyrosiini
 • kysteiini
 • glysiini
 • seriini
 • proliini
 • glutamiini
Tärkeimmäksi ei-välttämättömäksi aminohapoksi haluan ehdottomasti nostaa glutamiinin. Se on henkilökohtaisessa käytössä päivittäin ja siksi koen sen hyvin intiimiksi tekijäksi. Glutamiini hellii elimistön suolinukkaa ja huolehtii siitä, että vastustuskyky pysyy tiukkana uhkatekijöitä kohtaan. Virukset ja bakteerit eivät yhtään tykkää siitä, että suolisto on loistokunnossa. Glutamiini on siis eräänlainen suolistosoturi. Hyh, miten romanttista. Lisäksi se toimii liikunnallisen ja miksei myös hidastempoisemmankin ihmisen tukena. Lähinnä siten, että glutamiinin väitetään tehostavan palautumista ja estävän lihasmassan haihtumista. Saattaa tosin olla, että kyse on puhtaasta plasebosta, mutta omalla kohdalla ainakin haluan uskoa siihen, että suolinukka ja minilihakset voivat hyvin. 

Haluan siis edelleenkin painottaa, että tämä postaus on lyhyt ja varmaankin täysin virheellinen. Netti on täynnä informaatiota ja psykiatrisen sairaanhoitajan kotikirjallisuus rajoittuu lähinnä psykoosipotilaiden hoitoon, joten en ole edelleenkään perehtynyt aminohappoihin pintaa syvemmälle. Totuus on nyt kuitenkin se, että ihminen tarvitsee muutamia aminohappoja säilyäkseen suurin piirtein hengissä ja laadukas ravinto niitä tarjoaa perusihmiselle. Hifistelyt ovat sitten erikseen ja jokainen voi kokeilla omaan kroppaansa niiden vaikutuksia, mikäli kokee tarvetta. Pääasia kuitenkin on, että jokainen syö monipuolisesti, laadukkaasti, puhtaasti ja omien tarpeiden mukaisesti.
Mainokset

7 comments

 1. Trpytofaaniin olen tutustunut (Pintapuolisesti vain) rakkaan ihmisen masennuksen vuoksi. Tässäkin tulee taas mieleen että taitaa koko elämä olla yhtä opiskelua, vaan toden sanoja kirjoitit 😀
  Ellu

 2. Elämä on ikuista gradun vääntämistä 🙂 Sen takia sitä varmaan onkin niin mahtavaa elää, kun saa jatkuvasti oppia uutta. Ällöttävän ihanaa 🙂

 3. Olen löytänyt tuotteen josta saan nuo kaikki 22 aminohappa, päivittäin. Ei tarvitse miettiä mistä minkin saan ja kuinka paljon. Ystäväpiirissä samainen tuote on saanut aikaan sen, että mielialalääkitys voidaan lääkärin valvomana lopettaa. Ainoa ero entiseen on tuo tuote josta ystävänikin nyt nuo aminohapot saa :).

  1. Hei, manta. Voisitkos paljastaa meille mikä on tämän löytämäsi tuotteen nimi?

   1. Jos tarkoitat glutamiinia, niin olen käyttänyt vuosia My Proteinin valmistetta 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s