Henkilökohtaista

Yleensähän ihminen valpastuu ravitsemusasioissa silloin, kun terveys on kuopassa ja olo on keinottoman kädetön. Vanha viisaus on se, että miksi muuttaa sitä, mikä toimii. Sitten yhtäkkiä mikään ei enää toimikaan ja tarvitaan muutosta. Omakohtaisesti käänsin terveysveneen kuusi vuotta sitten yleistunkkaisen olon vuoksi ja erinäisten kolotusten sekä vatsavaivojen takia. Olin tuolloin hyvin lihava ja kiukkuinen kotiäiti. Ensin lähdin vähähiilihydraattiseen imuun. Se oli menestyksekästä, koska paino putosi noin 30 kiloa. Siinä samalla tuli sporttailut mukaan ja hurahdin nuoruusvuosien jälkeen taas treenaamiseen. Punkero trikoopylly koki herätyksen ja sitten sitä mentiinkin isolla vaihteella.

Viitekehys muuttui paleoksi samaan aikaan, kun treenaamisesta tuli tavoitteellista. Se oli maaliskuussa 2010. CrossFit valtasi sydämen ja siinä vouhottaessa unohtui perusasiat. Yhtäkkiä elämässä oli vain wodit, bodaukset ja juoksulenkit. Pienet loukkaantumiset ja raajojen rikkoontumiset eivät olleet mitään, kun silmissä suhisi vain aamuyön aerobiset ja päivätreenit. Otin oikein palkatontakin työelämästä, että sain sinkoilla tukka suorana kaiken ajan. Jossain vaiheessa unohdin nukkumisen. Syömisetkin unohtui, kun treenihuumassa paahdoin menemään. Kaverit katosivat, sosiaalinen elämä muuttui ankeaksi ja vuoden sekoilun jälkeen huomasin, että terveys muuttui sairaudeksi.

Siitä se sitten alkoi. Meni kilpirauhanen, meni lisämunuaiset, meni elämä. Tilalle tuli valtava painonnousu, järjetön voimattomuus, kokonaisvaltainen pahoinvointi. Missään vaiheessa en uskonut mitään enkä ketään. En asiantuntijoita enkä itseäni. Lepoa en suonut, vaan yritin väkisin tunkea vastatuuleen. Kaikella uhmalla ja olemattomilla voimilla. Päivät kuluivat kivuissa, pahoinvoinnissa, turvonneessa tunnelmassa.

Vasta viime keväänä suostuin löysäämään pipoa ja annoin itselleni luvan lössöillä. Emotionaalista lepoa, enemmän ravintoa, unta ja rakkautta. Hitaasti hiipien alkoi olo kohentua. Miniaskelin ja ryömien. Muutama takapakki, pään kopautus betoniin ja taas eteenpäin. Kesällä oli jo kutkuttavan kiva olo, syksyn myötä voimat alkoivat palautua ja salillakin rauta taas keikkui kiitettävästi.

Viimeiset kolme kuukautta on ollut hyvä olla. On saanut olla kiitollinen lempeästä olosta, voimasta ja virkeydestä. Edelleenkin kannan kamalaa rasvataljaa mukana, mutta en jaksa nyt kiinnittää sen kutistamiseen huomiota. Terveys on tärkeämpää ja kiristely toisarvoista. Ainakin nyt tällä hetkellä. Kahden vuoden kidutuksen jälkeen mikään ei ole niin merkityksellistä kuin terveys.

Tämä tarina siksi, että sydämestäni toivon jokaiselle terveyttä ja hyvää oloa. Jos edes yksi ihminen säästyy samalta sekoilulta, niin voin kuolla onnellisena. Ja ei, en ajatellut kuolla nyt. Se vain kuulosti tarpeeksi dramaattiselta 😀

Pitäkää hyvät ihmiset huolta terveydestä. Se on kaikki, mitä ihmisellä on. Kiitos ❤

7 comments

  1. Kuulostaa ihan mun tarinalta, ainoastaa vähemmän kiloja tiputtelin, mutta pitkään reenasin vhh-ruokavaliolla PALJON.. ja tässä sitä nyt ollaan, samassa tilanteessa kuin sinä.. Tsemppiä! 🙂

  2. Oi, mua sykäytti eniten toi: ”Vasta viime keväänä suostuin löysäämään pipoa ja annoin itselleni luvan lössöillä. Emotionaalista lepoa, enemmän ravintoa, unta ja rakkautta.” Hyvinvointi niiiin on myös tota!

    1. Näin suorittajakeskeisenä ihmisenä tuon emotionaalisen levon saavuttaminen on ollut kenties merkittävin asia elämässä. Ei ole pakko pingottaa koko ajan 🙂

  3. Pidetään huolta itsestämme sekä toisistamme,saman suuntaista kremppaa täälläkin päin,siispä tulkoon terveys ja rakkaus kaikille tasapuolisesti 🙂

    1. Tsemppiä Kirsi sinullekin. Terveys tulee kyllä, kun sille antaa mahdollisuuden 🙂 Niin ja rakkaus myös ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s