Hyvää yötä

Nukkuminen on maailman suurin terveysteko. Ilman kunnon lepoa ihminen muuttuu pöllöksi ja elämänlaatu heikkenee niin hurjaa vauhtia, että äänivalli murtuu. Nuorempi varsi kestää heikkolaatuiset unet hieman joustavammin kuin ikääntyvän ihmisen vartalo. Joo, joo. Tuttua juttua. Kyllä te tiedätte.

Joskus käy niin, että hektisen elämän aallokoilla uni heikkenee ja tahtomattaakin valvoo kesken hyvän uniputken. Aamuyön tunnit ovat varsin pitkiä. Tik ja tak. Toistamiseen ja loputtomasti. Toisinaan taas nukahtaminen on vaikeaa ja lakanoissa pörrääminen tuntuu tuskaiselta. Voihan sitä käydä myös niin, että sekä nukahtaminen on vaikeaa että uni liian katkonaista ja kaikkea muuta siltä väliltä.

Univaivojen hoitaminen onkin sitten taas rakettitiedettä. Ongelmat ja niiden korjaamiset ovat yksilöllisiä eikä ole minkäänlaista luotisuoraa ohjetta siihen, mikä toimii kaikille. Unihygienia ei ole huono asia, mutta aina sen huoneen tuulettaminen ei välttämättä ole se ratkaisevin asia. Siinä vaiheessa, kun somaattiset sairaudet ja oireilut ovat poissuljettuja,  jäljelle jää  psyykkinen osa-alue. Valtaosa ongelmista piileskelee siellä pyöreähkön pallon sisällä.

Eihän se ole helppoa myöntää, että vika olisi itsessä. On paljon mukavampaa sanoa, että naapuri räyhää ja puoliso kuorsaa. Tiätsä kun on stressiä töissä ja raha-asiat valvottaa. Kyllä mää muuten nukkuisin. Se hyvä puoli ongelmissa tietenkin on, että niiden korjaaminen on aika pitkälle omissa lapasissa. Asioihin pystyy vaikuttamaan, jos haluaa. Mikään ei tietenkään toimi, jos ei yritä. Valmiita paketteja elämiseen ja nukkumiseen ei ole olemassa.

Rauhoittuminen ja rauhoittaminen

Voi elämä, miten tylsää. Kesken kiivaan päivän, illan ja elämän pitäisi muka jotenkin asettua sellaiseen tilaan, jossa ei ole virikkeitä. Tuijottaa seinää ja pakottaa itsensä laskeutumaan ylivireystilasta alemmaksi. Kyllä, se on tylsää. Niin se on tosin se uniongelmakin. Helpommalla pääsee, kun aloittaa laskeutumisen ajoissa illalla eikä yritä tehdä pakkolaskua juuri ennen makuuhuoneen kynnystä. Hiljalleen, hitaasti ja tietoisesti kohti nollatilaa. Sellaista tunnelmaa, jossa ei tapahdu minkäänlaisia väläyksiä tai kiihtymisiä.

Jokainen tietää, ettei virittynyt ihminen nuku. Se on mahdotonta. Siksi illan rentoutumisrituaalit tulisi tehdä tarpeeksi pitkällä aikavälillä, jotta pää oikeasti ymmärtää suunnan. Vartti ei välttämättä riitä. Minkäänlaisia paineita ei tästäkään tietenkään sovi ottaa, koska sitten ollaan taas sen jännän äärellä, että vireystilan laskusta seuraa aktiivisuutta ja sitten ollaan taas pää hiessä tuijottamassa tyynyliinan kulmaa.

Rentoon tilaan pääseminen vaatii töitä. Otsa märkänä ei sitäkään sovi tehdä. Kokeilemalla, pienillä askelilla ja leppoisasti. Tietoinen läsnäolo auttaa tyhjentämään ajatuksia siinä määrin, että aivot pääsevät virittäytymään unitunnelmaan. Liialliset miettinät valvottavat ja jos onnistuu nollaamaan käskykeskuksen illalla, niin unikin saattaa olla lempeän lataavaa yön. Siitähän tuossa nukkumisessa on kyse. Lataamisesta.

Mindfulness on suositeltavaa. Se auttaa jokaista, sitä voi harjoittaa jokainen eikä sitä voi tehdä mitenkään väärin tai oikein. Se on juuri sitä, jollaiseksi sen itse määrittelee. Tietoista läsnäoloa voi harjoittaa kävellessä, bussissa, tiskatessa, saunassa. Ihan missä vain. Se on ilmaista, terveellistä ja tarkoituksenmukaista. Se ei vaadi välineitä, ihminen on väline itse.

Maailma on täynnä kirjoja, kursseja, opettajia, opuksia ja informaatiota. Jokaiselle jotakin ja jokaiselle löytyy varmasti omanlainen tapa lähestyä tietoista läsnäoloa. Töitä on tehtävä, mutta voin täydestä sydämestä vannoa, että se kannattaa. Jokainen ihminen on ansainnut laadukkaan yöunen ja virkeän mielen. Myös sinä ❤

mindfulness_poster_UK

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s