Autoimmuunipaleo

Tähän asti olen ollut kielteisellä kannalla kaikenlaisten dieettien ja askeettisten kitukuurien suhteen. Edelleenkin olen sitä mieltä, että ihminen tarvitsee kunnon ruokaa ja riittävän usein, että voi hyvin. Paitsi silloin, kun ei voi hyvin ja ruho on solmussa. Silloin on tehtävä jotain. Ei vain odottaa kädet puuskassa, että joku tekee jotain. Itse se on taas laitettava hommat toimimaan.

Sairastan kahta autoimmuunitautia. Ykköstyypin diabetes sekä kilpirauhasen vajaatoiminta (Hashimoto) kulkevat koko ajan matkassa mukana. Taustalla on muutama roima ylikunto, lisämunuaisten possahdus ja kilpirauhasen räjähdys. Täysin itseaiheutettuja olotiloja. Treenasin, treenasin hulluna, söin aivan liian vähän, nollahiilarit, unetkin jäi jne. Pommihan siitä syntyi. Sen pommin ansiosta voin kaksi vuotta äärimmäisen huonosti. Painoa tuli hurjat määrät ja entinen urheilija muuttui lihavaksi kuntoilijaksi. No, ei siinä mitään. Sen olen hyväksynyt. Sitä sen sijaan en ole hyväksynyt, että vointi on taas mennyt huonoon suuntaan, vaikka olen levännyt, treenannut vähän, syönyt hyvin ja nukkunut reilusti. Jostain syystä aineenvaihdunta on taas nollassa, vointi sen mukainen ja päässä melkoinen pännitys.

Tähän turvonneeseen ja tympeään olotilaan kokeilen nyt hetken autoimmuuniprotokollaa. Vielä tässä vaiheessa en tiedä, miten metsään tullaan menemään. Lähinnä jännittää hiilareiden vähyys. Kokeilen maltillisesti ja jos tuntuu, että lähtee vielä huonompaan suuntaan, niin otan riisin takaisin lautaselle. Nyt aloitetaan kuitenkin ihan puhtaalta pöydältä.

Autoimmuunipaleo, wtf?

No se juuri. Lähinnä pointti on se, että eliminoidaan lautaselta kaikki ne tekijät pois, jotka mahdollisesti ovat yläpitämässä tulehdustilaa ja mahdollistamassa autoimmuunireaktion liekkiä. Suolistolle annetaan lepoa, jotta se voi vahvistua rauhassa. Saattaa olla jeesustelua tai sitten ei. Ei voi tietää, jos ei kokeile. Sillä periaatteella mennään ja katsotaan pääsenkö eroon oireista, turvotuksesta, läskistä ja pankkilainasta.

Olli Sovijärven tekstistä löytyy infoa autoimmuunnisairauksien synnystä ja hoidosta.

Tietenkin joku suuttuu taas siitäkin, että omaa olotilaa yrittää parantaa ruokavaliolla. Se on ihan fine. Siitä vaan. Sähköpostiin mahtuu kyllä vihamielistä palautetta 😀

Toimenpiteet

 • Yöuni entistä laadukkaammaksi
 • Stressin minimointi
 • Boulardii
 • Kaikki viljat jäähylle 
 • Pavut ( myös suklaa! Oh my 😦 )
 • Kaikki maitotuotteet tauolle ( myös hera ja voi )
 • Koisokasvit pois ( peruna, tomaatti, paprika jne. )
 • Hedelmät jätetään kauppaan
 • Kananmunat myös tauolle
 • Pähkinät ja siemenet eivät myöskään kuulu toistaiseksi lautaselle

Kauheasti siihen ei jää mitään jäljelle, mutta kokeillaan silti. Aina voi syödä omia sormia, jos tuntuu ahdistavalta. Kokeillaan ja tutkitaan. Sillähän se sitten selviää.  Onneksi syöminen ei ole mikään the juttu elämässä, joten en usko saavani minkäänlaisia hepulitiloja sen suhteen, että ”mitään ei saa syödä”. Ihan itsehän tässä näitä kokeiluja tekee ja yrittää eikä kukaan ulkopuolinen ole ärjymässä niskaan. Ei paineita ja jos tuntuu, että vointi menee surkeammaksi, niin sitten pakitetaan takaisin siihen perusarkeen, johon hedelmät ja riisit kuuluvat.

PaleoQandA2-300x258

Mainokset

11 comments

 1. Kerrohan sit miten saat ruokailut sujumaan, ja mitä syöt päivän mittaan 🙂 Askeettisuus on toisaalta helppoa itselleni -ne mitkä on kieltolistalla, ei oo mulla edes ajatuksissa. Ateriat vaan alkaa jo niin paljon toistamaan itseään, että ois kiva saada jotain erilaista välillä 😀 Tsemppiä!

  1. Juu, kerron kyllä tunnelmat 🙂 Tuonne FB:n puolelle laitoin AIP-kansion ja sinne päivittelen aterioita. Tunnelmiakin varmaan enemmän sinne kuin tänne.

   Kiitos tsempistä, sitä myös sinne! 🙂

 2. Mä pidän peukkuja, että kaikki tämä toteutuu ja saa sun olon korjaantumaan erinomaiseksi! Uskotaan siihen!

  1. Kiitos Merja ❤ Usko on kova ja jos tästä tulee apu, niin kirjoitan 13-osaisen kirjasarjan aiheesta 😀

 3. Itsekkin sairastuin yhteen autoimmuunisairauksista, selkärankareumaan. Nyt on siirrytty jo vahvinpiin mahdollisiin lääkkeisiin ja toivo elää että niistä löytyisi apua. Ajattelin kuitenki kokeilla lääkkeiden avuksi paleo ruokavaliota kuukauden verran ja katsella ja kuulostella miten kroppa reakoi… Jään mielenkiinnolla seuraamaan oman ”projektini” rinnalla saatko sinä apua sairauteesi ruokavalion muutoksella. Tsemppiä !!

 4. Kerro ihmeessä sitten miten ruokavalio vaikuttaa. Tuntuu siltä, että taidan myös itse littyä tähän ruokavalioon hetkeksi. Takana myös ongelmallinen kilpirauhasen vajaatoiminta ja siihel liittyviä autoimmuunisairauksia.

  Odottelen myös päivityksiäsi ja miten on mennyt, tsemppiä 🙂

  1. Moikka Mari! 🙂

   Tämä kirjoitus on melkein vuoden takaa. Tuolloin kroppa heitti volttia ja sain kuuden viikon sairausloman, kun kilppari päättikin yhtäkkiä heittää itsensä liikatoiminnalle. AIP päättyi sairaalahoitoon, joten en ehtinyt kuin viikon verran testaamaan tuota.

   Sittemmin en ole palannut aiheeseen, kun terveys tuntuu olevan aineenvaihduntaa lukuunottamatta kohdallaan nyt 🙂

   Tsemppiä, jos ja kun lähdet testaamaan. Eihän se vaikeaa ole, ehkä vain vähän yksitoikkoista. Toisaalta sitten taas terveys on niin tärkeä asia, että sen eteen voi vähän elääkin nuubialaista arkea, jos se tuo avun.

   1. Hei, törmäsin tähän kirjoitukseen kun yritin etsiä tietoa autoimmuunipaleosta. Itselläni diagnosoitiin Basedowin tauti, yksi kilpirauhasen liikatoiminnan muodoista. Lääkkeet eivät sopineet, vaan aiheuttivat harvinaisen haittavaikutuksen, jonka takia olen nyt ollut viikon ilman lääkettä. Ovat varanneet leikkaukseen ajan ensi viikolle, mutta yritän kaikkeni jotta välttyisin tältä. Kiinnostaisi tietää miten tuo sinun liikatoiminta saatiin kuriin?

    Olen yrittänyt etsiä autoimmuunipaleon sallittuja ruokia huonolla menestyksellä, kaikki rehut kun tuntuu olevan ristikkäiskukkaisia. Ei sinulla ole luetella tähän mitä tässä oikein saa sit syödä ylipäätään?

   2. Moikka!
    Pahoittelut, että vastaus viipyi. Oli viesti kadonnut jonnekin roskapostin joukkoon 😦

    Hylkäsin tuon autoimmuunipaleon aikoinaan terveysongelmien vuoksi, joten en ehtinyt kokeilemaan kuin hetken, kun vointi romahti. Facebookissa ainakin on autoimmuunipaleolle oma ryhmä, josta varmaankin löytyy ajankohtaista tietoa tähän aiheeseen. Itse en ole sen koommin enää kokeillut rajoiteruokavaliota, kun vointi lähti nousuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s