Albertilla on asiaa

Reseptiosion huutaessa hiljaisuuttaan, on hyvää aikaa miettiä taas kevään megasuperdieettejä. Tällä elämänkokemuksella, omalla sekoilulla ja helvetillisellä ongelmaruholla on pakko todetta, että ei s******.

Nuorena keho kestää kaikenlaisia ruokapelleilyjä ihan eri tavalla. Se kestää sen, että poikaystävän jättäessä lopetetaan syöminen ja työstetään nuoruuden ahdistuksia hetkellisesti lautasen kautta. Pitkäkestoisesti se ei kestä tietenkään, mutta satunnaiset ruokastopit kyllä. Mitä enemmän tulee ikää, sitä suuremmin keho arvostaa stabiilia olotilaa. Se arvostaa sitä, että saa säännöllisesti ruokaa, rakkautta, lepoa ja liikuntaa. Sitä se ei arvosta, että juostaan aamuyön tunteina tukka märkänä metsässä, ei nukuta, voidaan vauhdikkaasti ja unohdetaan ravintoasiat.

Naisen vartalo on varsin mielenkiintoinen. Fysiologisesti se on paljon haasteellisempi kuin perusmiehen varsi. On kuukautiskierrot, menkkakiukuttelut, raskaushormonit ja what ever hormonit. Ja sitten on ne hormonit, joita voi syyttää kaikesta huonosta käytöksestä 😀 Nainen on herkkä stressille ja muutoksille. Lienee primitiivistä, että perustehtävän ollessa hoivaaminen ja pesänrakentaminen, olosuhteiden tulisi täten olla rauhalliset näille toimille.

Täysin omaa arvailua, johtuuko stressiherkkyys tästä. En tiedä, kunhan pohdin. Sen tiedän kuitenkin, että stressiä ei pitäisi joutua kokemaan pitkäkestoisesti. Satunnaiset ponnistelut toki kuuluvat elämään enkä tarkoita, että jokaisen pitäisi juosta hippihousut jalassa niityllä ja huutaa rakkauslauseita universumille.  On velvollisuuksia, elämäntilanteita ja tapahtumia, joita ei aina voi ennakoida ja pitää täysin omassa tumpussa. Muutos ja muuttuminenkin kuuluu elämään.

Ruokavaliokikkailut ovat pääsääntöisesti kyllä itseaiheutettuja stressitekijöitä. Niin terveyteen tähtäävät toimenpiteet kuin bulimiapussien kanssa peuhaamiset. Jossain vaiheessa (nais)ihminen kokee dieettiajatuksia, haluaa olla hoikempi, tiukempi ja parempi. Tähän samaan saumaan liitetään usein hikipäinen treenaaminen, unohdetaan levon merkitys ja lautanen täytetään lehtisalaatilla. Tiätsä kun amerikkalaisetkin treenaa sitruunavedellä. 

Aikansa se toki toimii. Voi tulla kivoja muutoksia, missivartaloita ja mielihyvää. Entäs sitten, jos ja kun se päätyy siihen, että koko elämänhallinta irtoaa otteesta?

Yksi hormoni suuttuu, toinen seuraa perässä ja kolmannet huutavat yöt ja päivät. Mahtava fiilis muuttuu masentuneeksi mielalaksi, kehossa on valtava sotatila ja kukaan ei kuuntele ketään. Ihmismieli on niin pöllö, että sekoavassa hetkessä se aika usein yrittää vielä enemmän. Tulee pussikuurit, apua! Tulee pätkäpaastot, apua! Tulee karppaukset, apua! Tulee pommi, apua!

Nainen, ihminen. Lopeta! Peli poikki tässä vaiheessa. Oma elämä haltuun. Tennarit kaappiin, pyjama päälle ja hengitysharjoituksia, kiitos. Siinä vaiheessa, kun hormonien toiminta on yhtä sössöä, ei ratkaisu löydy dieettaamisesta.

Se löytyy siitä, että aloitetaan stressinhallinnasta. Nukutaan hyvin ja paljon. Unohdetaan ne jumppatunnit, rautatangot ja kalorit. Hetkeksi ainakin. Syödään kunnolla, riittävästi, laadukkaasti. Hiilareita, proteiinia, rasvaa. Sievässä yhteistyössä, pyydetään anteeksi keholta ja jos omatoimiset keinot eivät riitä, niin mennään lääkärille. Sellaiselle, joka tietää rikkinäisen kehon fysiologiasta ja tarpeista.

Annetaan aikaa ja rakkautta. Internetin ravintojeesukset voi jättää omaan arvoonsa. He eivät tiedä sitä, minkä ihminen itse tietää. Aivan turha kuunnella saarnaajia. Tieto lähtee itsestä, oman kehon toiminnasta ja toimimattomuudesta. Yksittäisten tekijöiden sijaan kokonaisuus haltuun.

Tällä meuhkaamisella on se pointti, että kaikenlaiset ruokapelleilyt kannattaa unohtaa välittömästi. Syömällä kunnon ruokaa, ravinteikasta ja laadukasta evästä, ei voi mennä päin mäntyä. Hormonitoiminnan pettäessä vahinkojen korjaaminen on työlästä, joten ennaltaehkäisy on huomattavasti helpompaa.

Yksinkertainen resepti elämälle.

 • Nuku hyvin ja paljon ❤
 • Vietä aikaasi rakkaiden ja merkityksellisten ihmisten kanssa
 • Ole hyvä itsellesi, jos et osaa, pyydä apua
 • Syö riittävästi aitoa ja ravinteikasta ruokaa
 • Liiku luonnossa
 • Stressaa vähemmän
 • Tee niitä asioita, joita himoitset ja jotka aiheuttavat mielihyvää
 • Tee vähemmän niitä asioita, jotka tuntuvat tyhmiltä ja tympeiltä
 • Laatu korvaa määrän

Amen ja Albertilla on asiaa.

We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them

Mainokset

4 comments

 1. Hyvin kirjoitettu. Olen samaa mieltä! Ai, että se voi olla haastavaa löytää juuri se tasapaino. Mutta kyllä se on mahdollista 🙂

 2. Tasapainoa toivotaan kaikille. Maailma olisi paljon mukavampi paikka, jos ei tarvisi sutia ja sinkoilla joka suuntaan 🙂

 3. ”Naisen vartalo on varsin mielenkiintoinen. Fysiologisesti se on paljon haasteellisempi kuin perusmiehen varsi. On kuukautiskierrot, menkkakiukuttelut, raskaushormonit ja what ever hormonit. Ja sitten on ne hormonit, joita voi syyttää kaikesta huonosta käytöksestä 😀 Nainen on herkkä stressille ja muutoksille. Lienee primitiivistä, että perustehtävän ollessa hoivaaminen ja pesänrakentaminen, olosuhteiden tulisi täten olla rauhalliset näille toimille.”

  Ihan samat perushormonit miehen kehossa jylläävät kuin naisenkin, vaikka kuukautiskiertoa ei olekaan eikä raskaaksi tulla. Eivätkä kaikki naiset ole ailahtelevaisia vaikka he käyvät läpi ihan samat hormonaaliset vaihtelut kuin ne kiukuttelijatkin, joista puolet kiukuttelee ihan ilman hormonaalista syytä.

  Missään kukaan ei ole todistanut, että naisen perustehtävä tai tarve on rakentaa pesä ja hoivata ketään sen enempää kuin miehenkään. Ihmislajilla molemmat sukupuolet hoitavat omia lapsia. Kaikkia ei kiinnosta hoitaa ja kasvattaa edes niitä. Jos joku tykkää sisustaa ja hoivata muitakin ihmisiä niin se on persoonakohtainen ominaisuus tässä ihmisessä. Samoin stressiherkkyys on yksilöllinen ominaisuus.

  1. Tiedä sitten kannattaako nyt ihan suurennuslasilla lukea näitä mun kirjoituksia 🙂

   Tarvitaanko tässä nyt evoluutioteorioita todistamaan sukupuolieroja ja adaptaatio-ominaisuuksia?- En usko.

   Sehän riittää, että havainnoi ihmisiä ja huomio kirkuvien naisten toimintatapoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s