No more karppaus

Keittiössä on hiljaista. Sillä välin, kun odottelen innostusta, voin taas jauhaa samoja vanhoja juttuja. Skipatkaa yli, sisältää toistoa.

En enää kilju, että terveys on kaikki, mitä ihmisellä on. Se tiedetään jo. Sekin tiedetään, että kaikenlaiset ruokapelleilyt ovat niin last seasonia. Tänä päivänä on paljon muodikkaampaa syödä hyvin ja laadukkaasti kuin punnita kaurahiutaleita ja banaanisiivuja. Hiilihydraattien parjaaminen on out. Omalla kohdalla siis. Naapurin ruokatapahtumat eivät kiinnosta.

Jos jollekin on jäänyt epäselväksi, niin kerrataan vähän. Pilasin terveyteni  muutama vuosi sitten ketogeenisellä dieetillä ja hullulla treenaamisella. Aineenvaihdunta meni rikki ja poikki, tilalle tuli sisäelinpommi ja muhkeat muodot. Kolme ylikuntotilaa ja nyt vasta olen läksyni oppinut. En ota kantaa kenenkään makroravinnejakaumaan, muut saavat tehdä ihan mitä tahansa. Sen tiedän vain, että mitä itse en enää tee.

Hiilihydraatit

Olen lämmennyt hiilihydraateille. Monta vuotta pyristelin vastaan ja ylläpidin subjektiivista demonisointia. Tänä päivänä teen toisin. Lasken hiilareita automaattisesti. Sitä olen tehnyt vuosikaudet diabeteksen vuoksi. Siitä ei ole tarvetta päästä eroon. Taudista kun ei oteta lepopäiviä ja se seuraa saunaankin mukaan. Lasken, koska on pakko. En sen vuoksi, että nillittäisin liikasaannista. Tiedän ilman punnitustoimia taatelin sokerimäärän ja sen, paljonko tarvitsen insuliinia. Osaan hoitaa sen puolen. Silloin siis, kun muut hormonit ovat ojennuksessa.

Jossain vaiheessa kokeilin sitä, että lisäsin iltapalalle hiilaria. Ensin gramman, sitten toisen. Jännä homma, että unenlaatu parani välittömästi. Yölliset loikkimiset, levottomuudet ja epämääräiset mylläykset loppuivat. Monen vuoden jälkeen nukuin. Ja nukun edelleen. Tästä toimesta yksi piste 😀

Sitten mietin hiilarien sijoittamista treenien ympärille. Sattumalta kokeilin, mitä keho tykkää siitä, että kookosöljykahvin ja aminohappojen sijaan otankin kunnon aamupalan ennen treeniä ( treenaan siis aina aamulla ). Oho, sehän tykkäsi. Isolla peukulla. Huomasin jaksavani paremmin, rauta ei ollutkaan enää niin painavaa ja mikä merkityksellisintä, treenien aikana alkoi tulla hentoa tuntumaa hikoilusta. Tämä ylähuulen kostumattomuus on ollut parin vuoden aikainen ongelma. Aineenvaihdunta on ollut ja on edelleen niin onnetonta, että moneen vuoteen en ole hikoillut treenien aikana, vaikka ollaan vedetty millä tahansa maksimeilla tai saunapuku päällä. Ei, niin ei. Ei edes säälistä. Tästä tein johtopäätöksen, että hiilari ennen treeniä tekee sen, että niska kastuu ja olo on reipas. Taas yksi piste 😀

Seuraava piste tulee siitä, että syömällä säännöllisesti ja joka aterialla hiilaria, vointi pysyy pitkin päivää parempana kuin karppaustoimilla. Aineenvaihduntakin toimii hitusen paremmin. Ilman hiilaria sitä ei ole. Tässä vaiheessa karppikansa kohahtaa. Terveisiä vaan ja edelleen huomautan, että kyseessä on vain ja ainoastaan yhden naisen terveystutkimus.

Se, että tauon jälkeen taas aloittaa hiilarien syömisen, ei tarkoita karkkilaariin muuttamista. Se tarkoittaa sitä, että kiinnitän huomion tasapainoitukseen. Rasvan kanssa ei voi mässäillä, kuten karppausaikana. Jos päällystän ateriat öljykerroksella ja paistan itseni öljyssä, vointi menee väärään suuntaan. Tasapaino on se juttu. Nobel tänne, kiitos!

Suhteuttamalla syömisiä ja olemalla avomielinen, saatan parantaa itseni. Ei enää kalorivajeita, kilpirauhasen kiusaamista eikä muitakaan typeriä toimia. Vasta jälkikäteen olen ymmärtänyt sen, miten typerää on piiskata yskivää kilpirauhasta ja väsyneitä lisämunuaisia vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ja miinuskaloreilla. Se on ollut tyhmää. Enää pitää toivoa, että keho antaa jossain vaiheessa anteeksi ja toimii taas yhteistyössä. En tiedä montako vuotta siihen menee, mutta maltan odottaa. Vointi on kuitenkin kohentunut niin huimasti, että toivoa on.

En hoe näitä samoja juttuja sen vuoksi, että odottaisin oikeasti mitään palkintoa. Toivon vain sydämestäni, että edes yksi ihminen säästyisi samoilta ongelmilta. Terveys kun on sittenkin edelleen kaikki, mitä ihmisellä on ❤

eat_all_the_carbs_by_rossijones456-d4ymif8

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s