Kaikki lähtee kuulasta

Varsin usein, eli aina, törmää siihen ajatukseen, että ylipaino on huono asia. On, tietenkin se on epäterveellistä ja kenenkään ei pitäisi olla pullea. Samalla tulee rivien välistä viestiä, että paksuilla ei pitäisi olla mitään muuta mielessä kuin laihduttaminen, dieetti ja painoindeksi. Ihmisillä, joista en siis edelleenkään pidä, on jostain tuntemattomasta syystä mielikuva, että vain normaalipainoiset saisivat olla äänessä ja tuotta tarinaa terveydestä ja hyvinvoinnista. Paino = terveys.

On se niinkin. Obeesi ihminen ei välttämättä ole uskottava kertomaan laihdutuksesta ja tavoitteeseen pääsemisestä. Vai onko? Vähentääkö ihmisen ympärysmitta informaatioarvoa niin paljon, ettei kannata kuunnella. Tietenkin siinä tulee mieleen se, että uskottavuus ei ole ihan tapissa. Elä, kuten opetat. Tai jotain sellaista. Ihminen tekee arvion ulkomuodon perusteella. Se on väistämätöntä. Jokainen toimii niin ja joka muuta väittää, valehtelee. Jotenkin kuitenkin toivoisi, että ihmisille annettaisiin mahdollisuus.

Yleensäkin terveys- ja hyvinvointikeskusteluissa tuodaan usein esiin sitä, että vain normaalipainoinen voi olla riittävän terve täyttääkseen ne normit, jotka on yleisesti asetettu. Ylipainoisilla ei juurikaan ole sanottavaa. Ei ainakaan saisi olla, koska kukaan ei halua kuunnella. Lihavat ajattelevat vain pullapusseja ja joukkuetelttoja. Ettäs tiedätte.

Paskat. Sen tiedän, että hyvinvointi on muutakin kuin pelkkä p*rseenleveys. Kaikki lähtee kuulasta. Hyvinvointi lähtee siitä, että on psyykkisesti tasapainoinen. Ilman sisäistä hyvinvointia ei ole ulkoisia arvoja. On vain kroppa, jossa voidaan pahoin.

Ihmisen kuuluu olla virkeä ja valpas. Hyväntuulinen, innostunut ja kiinnostunut elämästä. Sen kuuluu näyttää siltä, että itsensä kanssa on mukavaa. Hyvinvoiva ihminen herää aamuisin hilpeänä ja ottaa elämän haasteet vastaan avosylin. Hyvinvointi näkyy naamasta. Se näkyy  mielenkiintoisena ja tarttuvana energiana. Sellaisena, että hyvinvoivan ihmisen lähellä on helppo olla.

Hyvinvointia on se, että on itsensä kanssa väleissä. Ei ahdista, ei ole tuskatiloja eikä itseinhoa. On hyväksyvä olo, ei tuomitsevia ajatuksia eikä sitku-ulinoita. Terve ihminen elää tässä ja nyt. Omassa kehossa. Siinä, joka on kaikkein arvokkain.

Hyvää elämää tavoitellessa unohdetaan usein se, että hyvinvoinnin pohja rakennetaan tasapainoisen pään päälle. Kun alusta on tukeva ja vakaa, muut tekijät tulevat vain täydentämään rakennelmaa. Kuulan pahoinvointi heijastuu koko kehoon ja sama toimii myös toiseen suuntaan.

Habituksesta pystyy lukemaan ihmisen tunnetilan ja terveyden. Hyväryhtinen ja kirkassilmäinen ihminen on kaunis. Nuhjuinen ja tunkkainen ei ole. Kehon ja mielen tasapainon löytäminen on jotain niin arvokasta, että sen pitäisi olla jokaisen ihmisen velvollisuus. Yksikään merkkilaukku tai rakennekynsi ei tuo tasapainoa, jos pääpuolella on hommat kesken. Ulkoiset tekijät eivät kompensoi psyykkisiä puutteita.

Ei ole olemassa ranskalaisia viivoja siihen, missä vaiheessa ihminen voi sanoa olevansa hyvinvoiva. Sen vain tietää. Siinä vaiheessa, kun pystyy olemaan rento sekä itseä että muita kohtaan. Takaraivon kireys on kadonnut ja jatkuva muutosprosessissa eläminen on päättynyt. Suorittamisesta on tullut lepsua tekemistä ja kehossa on hiljaisuus. Mieli on vapaa, vastaanottavainen, mutta tyyni. Ei ole kiire eikä ole pakko. Silloin on hyvä olla.

Hyvinvointi lähtee sisäisestä järjestyksestä. Siitä, ettei menneisyys mourua eikä tulevaisuus tikitä. Siitä, että voi hyväksyä kehonsa puutteet lempeästi, ilman kiukkua ja raivoa. Ei se ole vartalon vika, että vyötärö on pullahtanut. Kaikki valinnat lähtevät kuitenkin ihan omista toimista. Niiden kanssa kun pääsee yhteisymmärrykseen, niin hyvä olo voi alkaa.

Kuuppaterveys ei ole sitä, että joka maanantai aloittaa raivopäisen dieetin. Eikä se ole sitä, että rankaisee itseään lenkkipolulla. Se on sitä, että toteaa olevansa hyvä tyyppi ja aivan mittaamattoman arvokas. Elämä on niin julmetun lyhyt, ettei sitä pidä hukata vartaloahdistuksilla ja tuskatiloilla. Eikä sitä pidä hukata myöskään pohtimalla, saako olla kiinnostunut terveydestä, vaikka näyttää kumiveneeltä.

Ihmisen ympärysmitta kertoo tietenkin jotain, mutta eniten kertoo se, miten ihminen kohtelee sekä itseään että muita. Se merkitsee enemmän kuin mikään muu.

8426f8fe4c96bb680adb2775df74fcc0

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s