Epäasiantuntijan lausunto

Edelleenkään en ole asiantuntija. En sitten niin millään muotoa. Sisätautiopin ja endokrinologian perusteet ovat 90-luvulta, silloinkin ne suoritettiin krapulassa ja toinen jalka tanssilattialla. En muista enää edes sydämen sijaintia, saatika sitten tietäisin yhtään mitään mistään hormoniasioista. Itseopiskelua on toki tullut tehtyä ja isoja keskusteluja on käyty ammattilaisten kanssa. Subjektiivisesti tiedän jotain, mutta ei siitä isoa iloa ole muille.

Sen tiedän kuitenkin, että kenenkään ei pidä pelleillä ruokien kanssa. Pelleilyllä tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, että keholta nipistetään se energia, joka sille kuuluu. Laihduttamisessa tietenkin on vähennettävä ruokaämpärien määrää, mutta senkin voi tehdä varsin maltillisesti. Ilman sekoiludieettejä.

Meillä naisilla kun on niin omituisia ajatuksia usein. Niin kehonkuvasta kuin siitäkin, että minkälaisella vartalolla olisi onnellinen. Ihan kuin se ympärysmitta muuttaisi maapallon asentoa. Toki se tekee sitä silloin, kun on päättänyt tehdä elämänmuutoksen ja asetella palikat uuteen uskoon. Kepeä olotila yhdessä pysyvän muutoksen kanssa on terveyttä, ja etenkin mielenterveyttä, tukevaa. Se taas ei ole, että kroppaa kidutetaan, se näännytetään ja sitä pahoinpidellään.

Hormonitoiminta on niin monimuotoista ja hyvin kompeleksista. Yksi vaikuttaa toiseen, toinen kolmanteen ja neljäs ei tykkää kenestäkään. Sen paletin kun sotkee liian vähäisellä energialla suhteessa kulutukseen, makrorajoitteilla ja päälle pistetään vielä yleinen ahdistustila, niin sotku on siinä. Sen siivoaminen onkin sitten varsin vaikeaa.

Ihminen tarvitsee ruokaa. Se tarvitsee sitä kunnolla, riittävästi ja mielellään vielä sen verran, että ei pääse paisumaan ihan valtavan suureksi. Laadukasta, ravintorikasta ja perinteistä ruokaa. Sellaista, jota on joskus 1800-luvulla viimeksi ollut. Ruokaa tarvitaan ihan jo sen vuoksi, että peruselintoiminnot pysyvät aktiivisina sekä siksi, että siitä saa energiaa arjen toimiin, suojaravinteita myrskyjä varten ja mitä niitä muita syitä nyt sitten olikaan. Hormonitoiminta vaatii oman osuutensa, muutoin se suuttuu.

Kilpirauhanen, tuo tämän päivän hittijuttu. Se haluaa myös energiaa. Se haluaa proteiinia, hiilihydraattia ja rasvaa. Kaikkea sopivasti. Yhtään muita elimiä väheksymättä, se on prioriteettilistan kärjessä. Lähinnä sen vuoksi, että minimaallisella muodolla se vaikuttaa koko kehon toimintaan niin holistisesti, ettei mitään järkeä.

Energiavaje ja hiilarirajoitus ovat pahoinpitelyä. Itseään pitäisi kunnioittaa sen verran, että lappaisi suuhunsa riittävästi ruokaa. Myös niitä jumalaisen toimeliaita sisäelimiä tulisi arvostaa niin paljon, ettei niille tekisi pahaa. Aivan turha on siinä vaiheessa itkeä, kun pakkaus on possahtanut omien toimien vuoksi ja mikään ei toimi. Ei kroppa, ei psyyke, ei mikään.

Kyse on ennaltaehkäisystä. Nuorempana saa anteeksi enemmän, vanhempana onkin jo vaikeampaa.  Syökää siis tänäänkin kunnolla. Huomenna se voi olla myöhäistä.

Täytekuva internetistä, jossa kaikki ovat. Paitsi minä, kun on nettidieetti menossa :)

Täytekuva internetistä.

Mainokset

4 comments

  1. Asiaa. Juurikin oon surkutellut sitä että ihmiset nipistää syömisensä aivan minimiin jos haluavat laihtua, tai ramppaavat lenkillä alvariinsa ja palkitsevat itsensä sitten megapizzalla (koska kuluttivat juuri about tuhat miljoona kaloria). Kroppa tarvitsee ruokaa, ja aika paljon tarvitseekin, pitää vain nimenomaan katsoa että syö kropalle hyvää ruokaa. Itseään pitää rakastaa ja itsestään pitää huolta. Viikon pussikeittokuuri ei ole sitä, sekoaminen innostuksesta HeVi-osastolla ja protskuista huolehtiminen voi jo ollakin 🙂

    1. Toivottavasti tässä olisi tapahtumassa joku muutos ihan isommalla kädellä. Enää ei olisi niin merkityksellistä laskea kaloreita ja pelleillä ruokien ja liikunnan kanssa. Kaikesta voisi tulla sujuvaa ja vähemmän vaivalloista.

      Aika utopistinen ajatus 🙂 No, on se ainakin kaunis ajatus, jos ei muuta 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s