Pari perusvinkkiä

Jokaisen on ihan hyvä joskus vähän miettiä omaa kulutustaan ja ostotapahtumia. Kaikkea kun ei edelleenkään tarvitse saada tai haluta. On olemassa välttämättämiä tarpeita ja sitten niitä vähemmän akuutteja höpötyksiä. Ihminen on jollain tavalla vieraantunut todellisuudesta ja siitä, mitä oikeasti tarvitaan. Kaupat ja nettisivut tursuavat tarjontaa ja jossain vaiheessa järkeväkin ihminen ajautuu tavara-ahmimisen imuun.

Oikeasti sitä pärjää varsin vähällä. Pitää vain tehdä päätös, mikä on tarpeellista ja mikä sitä ”arjen luksusta”. Varallisuus tietysti sanelee aika tylysti ostovolyymin, mutta siltikin on hyvä ajoittain pysähtyä ja kysyä itseltään, että mitä oikeasti tarvitaan.

No ruokaa ihminen tarvii, tietenkin. Ilman sitä tulee kiukkuiseksi ja ruikuksi. Terveystavoitteellinen ateriointi ei ole niin kallista ja vaikeaa, mitä usein kuvitellaan. Senkin elitistit, luomuhipit, ruokafriikit! No, en tiedä kuinka paljon pitää syyllistyä siitä, että haluaa tehdä toisenlaisia valintoja. Tuskin se mitään auttaa, jos menee kylille pyytämään anteeksi. Se sen sijaan voi auttaa, että pyrkii etsimään kaupoista niitä vähän parempia vaihtoehtoja pakastepizzan tilalle ja jakaa sitä informaatiota myös muille. Se on tämän supersyyskuun tarkoitus.

Järkevästi syöminen ei välttämättä ole niin järjettömän kallista. Se on jo suurta säästöä, kun kaikenlaiset oheishöpötykset jäävät pois. Limut, saunasiiderit, kahvileivokset, välipalakeksit, karkkirasiat, lohtujäätelöt. You name it. Ne kaikki kun eliminoi pois, alkaa kauppalaskut kaventua ja rahaa jää vielä juureksiin ja laadukkaampaan lihaan. Ollakseen terveysjärkevä, ei ole pakko kasvattaa sonnia takapihalla eikä tilata superhypermarjatsäbäsekoituksia Himalajlta. Kotimaasta löytyy kauheasti kaikkea kivaa ja vieläpä kohtuullisella hinnalla.

Muutama käyttökelpoinen vinkki.

1. Omppujen ylitarjonta

Moni tuskailee puutarhan ja mökin omenasatoa. Joillekin omenoita on liikaa ja onneksi tarjonnasta ilmoitellaan esim. Facebookissa. Lähialueelta löytyy varmasti Omenapörssi, jossa voi itse myös huudella. Omenoita voi pakastaa talven varalle, niistä voi leipoa vaikkapa sämpylöitä ( kyllä, omena sopii myös suolaiseen leipätaikinaan ) ja keitetty sose säilyy myös pakkasessa. Omenakuutioita- tai lohkoja pakastepusseihin ja siellä ne kauniit hedelmäpalat odottavat leipomuksia ja puuroja.

2. Marjat ja sienet

Niitä saa edelleen metsistä ihan ilmaiseksi. Myös näistä saattaa olla liikatarjontaa, joten internetin sivustoja ja Googlea kannattaa käyttää hyväksi. Aika usein myös sosiaalinen media on varsin tehokas apuväline. Rohkeasti huutelemaan apua 🙂

3. Tee itse ja kaiva alelaatikot

Jos syöt leipää, pullaa, sämpylää, tee ne itse. Kukapa ei tykkäisi tuoreesta tavarasta 🙂 Leipomoiden tehtaanmyymälät kannattaa koluta läpi, niistä tekee usein valtavan edullisia löytöjä leipäihmisille. Kaupoissa on miinustettuja tuotteita varsin usein. Ne kannattaa katsastaa suurennuslasilla. Ihan kaikkea skebeliä ei kannata kärryynsä kuitenkaan sijoitella. Marinoimattomia lihoja on usein miinustettuna ja tarjoukset katsastamalla saa säästöä.

4. Halpismerkit

Isojen markettien omat halpismerkit on syytä tarkistaa myös. Aina se Pirkka tai Rainbow ei takaa halvinta kilohintaa, joten taas sen suurennuslasin kanssa ostoksille.

5. Suunnitelmallisuus ja jatkojalostus

Tylsää, mutta totta. Vähän etukäteissuunnittelua, niin ruokalaskut eivät laajene. Joka päivä ei ole pakko valmistaa kolmen ruokalajin illallisia. Edellispäivän tähteet ovat oikein käyttökelpoisia jämäruokia ja aika usein uudelleenoperointi muikeuttaa makuja. Rohkeasti vain tekemään sekoituksia. Ruoka saa olla myös rumaa 😀

6. Pakkauskoot 

Aika usein jättipakkaukset ovat kilohinnoiltaan edullisempia. Tarkkuutta kuitenkin, koska joskus minipaketti osoittautuukin edullisemmaksi. Se ei siis ole automaatio, että jätti on halvin vaihtoehto. Isommista paketeista ( mikäli ovat siis halvempia ) saa koko pesueelle paljon ruokaa ja ylijäämä pakkaseen.

7. Kallis vesi

Jotkut lintupakkaukset sisältävät aika kallista vettä, kun lihoja täytetään suolavedellä. Tähänkin siis kannattaa kiinnittää huomio kilohintoja vertaillessa. 100% lihaa vai 80% lihaa ja loput vettä? No, pieniä asioita, mutta kaikki lasketaan 🙂

Siinä muutama ajatus. Lisää on tulossa syyskuun aikana ja toivottavasti tästä tulee kaikin puolin hyvä juttu. Ainakin intoa riittää ja sehän on aina hyvä asia 😀

10659169_764338970270854_3763959208647315987_n

 

Mainokset

3 comments

  1. Kivaa kun löytyy vertaistukea ja varteenotettavia säästövinkkejä. Tuli juuri oikeaan ajankohtaan ja nyt ei tarvitse tuntea oloansa yksinäiseksi tässä säästö asiassa. Tekee hyvää myös mielelle, kun täytyy yksinkertaistaa elämää:)

  2. Mä koen tämän jotenkin mukavaksi haasteeksi. Ja parasta on se, että muutkin osallistuvat omien vinkkien myötä ja ovat hengessä mukana.

    Yksin ei ole kiva olla. Ollaan yhdessä 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s