Habitusarvio

Ulkonäkö ja terveystoimijuus ovat olleet aina kiihkeitä puheenaiheita. Tavallaan on väärin olla kiinnostunut terveysteemasta ja sen ilmiöistä, kun itse on obeesi ja muutoinkin hyödytön. Siltikin jaksan jankuttaa hyvinvoinnista ja mielenterveydestä, vaikka yleisen periaatteen mukaisesti pitäisi olla vaiti 😀

Ihminen arvioi tarinaa tuottavaa henkilöä myös habituksen perusteella. Se on ihan primitiivinen asia, joka perustuu todennäköisesti evoluutioon siinä mielessä, että joskus on jouduttu arvioimaan kohtaaminen vaaraperiaatteella. Tämä jäänne on sitten jäänyt elämään ja on aikojen saatossa jalostunut niin, että hyvinvointia myyvien ihmisten tulisi olla myös itse elinvoimaisia, jotta viesti olisi uskottava ja myynti noususuuntainen.

Tietenkään habitus ei kerro ihmisen pätevyydestä kuin sen, että jotain on mahdollisesti tehty oikein. Se ei kerro sitä, onko ihminen kouluttautunut, onko sillä sosiaalisia taitoja, vuorovaikutusosaamista, kykyä kuunnella ja olla läsnä. Se ei kerro sitä, kuinka monta tuhatta tuntia on käytetty uuden tiedon oppimiseen ja vanhan jalostamiseen. Se ei kerro ammattitaidosta kuin kenties sen, että kohdehenkilö on itse muokannut itsestään myyntituotteen.

Markkinoilla on tällä hetkellä noin biljoona hyvinvointiyrittäjää. Jokainen haluaa olla THE valmentaja. Sellainen, joka taikoo kaikista miinusmerkkisiä rasvaprosentteja, huikeaa suorituskykyä, lihasta, voimaa, ketteryyttä, rahaa, valtaa, menestystä ja mitä vielä. Siinä markkinoinnin melskeellä on tietenkin myyntietu se, jos henkilö näyttää ostajan silmään hyvältä. Hyvinvointi, virkeys ja elinvoima myyvät. Apaattisuus, huonovointisuus ja kalpeus eivät myy.

Ihmiset ajattelevat ennen ostopäätöstä hyvin ulkonäkökeskeisesti. Toki se on mukava katsella hyväkuntoista valmentajaa siinä samalla, kun käydään läpi hauiskäännön tekniikkaa. Uskottavuus on tietenkin tärkeää, tuskin kovin moni haluaa maksaa epäluuloista tai epävarmuudesta.

Ymmärrän sen, että markkinoinnissa myydään mielikuvia. Siinä myydään vahvoja tunteita, isoja odotuksia, unelmia, saavutuksia ja jotain sellaista, joka on riittävän kaukaista, mutta silti mahdollisesti lähellä. Unelmoidessa kuitenkin unohtuu se, että haavehörhöilyyn voi sijoittaa miljoonia euroja, mutta siltikään niillä rahoilla ei saa pysyviä muutoksia ilman, että itse ne tekee.

No, jotenkin yritän nyt sössöttää sitä, että on ihan ok arvioida valmentajan markkinoimaa hyvinvointia ennen ostopäätöstä. En tuomitse, eikä kenenkään muunkaan pitäisi. Tärkeintä kaikenlaisissa valmennussuhteissa on kuitenkin se, että syntyy luottamuksellinen, ammattillinen ja vuorovaikutuksellinen suhde. Sen menestyksekkään suhteen syntymiseen ei kuitenkaan vaikuta valmentajan oma habitus, vaan se, miten tiedot ja taidot tuodaan asiakkaan käytettäväksi ja miten se suhde muodustuu niin tiiviiksi, että se tukee muutosprosessia.

Vuorovaikutuksen ja mielenterveyden ammattilaisena kiinnitän ensimmäisenä huomion ihmisen habitukseen. En arvioi pjärseenleveyttä tai olkapäiden muotoa, vaan sitä, miten ihminen on siinä kontaktissa. Seisoo, istuu, kävelee. Onko ryhtiä, pyytääkö olemus anteeksi, onko se mahdollisesti hyökkäävä, epävarma, missä menee reviiri, tuleeko henkilö lähelle, miten säätelee distanssia jne. Tavallaan siis olen habituskeskeinen sen hetken, jonka aikana arvioidaan tilanne ja määritellään myös oma käytös. Kiinnitän myös huomion siihen, miten henkilö elehtii, minkälaisia maneereja kantaa mukanaan. Huomioin hygienian, tuoksumaailman, ihon värin ja kunnon ( en etnistä alkuperää, vaan sen, mitä se iho kertoo terveydestä tai sairaudesta ja elintavoista ), katson ihmistä kokonaisuudessa. Sen jälkeen alkaa muu arvionti.
Jokainen tekee väistämättä arviointeja habitusperiaatteella. Merkittävää on kuitenkin se, jääkö tähän ulkonäköön jumiin vai kykeneekö ensivaikutelman jälkeen olemaan avoin ja ottamaan vastaan sen tarinan, jota tuotetaan. Tuijottamalla lihasmassan määrää tai rasvaprosenttia, saattaa jäädä paitsi siitä kaikesta informaatiosta, jota ihminen kantaa sisällään.

Olemalla avoin ja ennakkoluuloton, saattaa elämässä oppia joka päivä jotain. Tänäänkin 🙂

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s