Kesäkatko

Tämä postaus sisältää saman asian toistoa. Ihan vain siksi, että isoja mokia asioita täytyy jakaa ja niistä ei voi koskaan puhua liikaa. Niitä, joita terveysongelmaisen mummelin elämäntapahtumat eivät kiinnosta, voivat sulkea silmänsä nyt 😀

Siitä on melkein tarkalleen neljä vuotta, kun keksin yhdistää hulvattoman treenaamisen ketogeeniseen dieettiin. Kesä meni treenihuumassa, rasvan haihtuessa aamuaerobisten mukana. Olin kovassa kunnossa. Omasta mielestä en tietenkään missään optimaalisessa, vaikka vaatteet liukuivat päältä pois ja suoritustyky oli huipputasoa. Piti puskea eteenpäin vielä kovempaa. Syksyn viiletessä vointi alkoi tuntua tunkkaiselta. Kunto heikkeni, housut pullistuivat, olo oli aivan sysipaska. Kävin lääkärissä, joka sanoi vain lihavaksi. Olihan paino noussut ihan muutamassa viikossa seitsemän kiloa ja pojotti kovaa vauhtia eteenpäin. Siinä vaiheessa, kun en enää jaksanut tarpoa edes salille katselemaan tyhjää tankoa, hakeuduin uudelleen lääkäriin, joka oli tarkkasilmäinen ja bongasi tuhoutuneen kilpirauhasen. Siitä se kaikki sitten lähti.

Kaksi viikkoa maltoin levätä. Lääkitys tehosi, energia alkoi palata ja tietenkin halusin treenata taas kovaa. Halusin myös saada kertyneet kilot pois nopeasti, joten siivosin ruokavaliosta pois kaiken sen, mitä siinä oli enää jälkellä. Paahdoin puolikuntoisena menemään, itkien ja pärskien. Syytin itseäni veltoksi ja laiskaksi, vaikka kroppa huusi lepoa eikä mäkijuoksua. Hetken se raasu jaksoi katsella menoa, kunnes keväällä taas olin niin poikki, etten päässyt sängystä ylös. Itkin ja ulvoin kokovartalokivuissa lääkärin luona ja tällä kertaa tuli tiukempi määräys pysyä vaakatasossa. Uskoin jälleen sen verran, että tossu nousi ja taas mentiin. Kovaa kyytiä tietenkin, kuka sitä nyt nysvätä haluaisi. Sehän on vain heikkouden merkki.

Tätä samaa ylä- ja alamäkitouhua on tehty viime vuodet. Aina, kun vauhti kiihtyy, painan pedaalin pohjaan. Sitten ollaan koomassa vaakatasossa, kunnes taas vointi kohenee ja matka jatkuu. Eihän kenenkään kroonikon vartalo kestä sitä, että meuhkataan vuodesta toiseen. Sehän menee rikki ja poikki.

Siinä tilanteessa ollaan nyt. Keho on katki. Se ei siedä tällä hetkellä mitään fyysistä rasitusta. Vointi vetää veteläksi ja puolikuolleeksi heti, verenpaineet nousevat, pulssi sahaa siellä ja täällä, verensokeri kiukuttelee ja emäntää huimaa ja heikottaa. Itsetutkiskelun kautta olen tullut siihen päätökseen, että treenit ovat nyt oikeasti jäähyllä. Todennäköisesti hyvinkin pitkään eikä vain viikonlopun yli. Edelleenkään en täysin hyväksy sitä, että pitää lopettaa se, mitä niin hurjasti rakastaa. Rationaalisena ihmisenä ymmärrän tietenkin sen, että mitä enemmän pyristelen vastaan, sitä kipeämmäksi tulen. Tunnepuoli onkin sitten isompi kokonaisuus, mutta sille ei nyt anneta sijaa.

Olo on siedettävä, kun syke ei kohoa juurikaan yli sadan. Voin siis kävellä rauhallisesti, oikoa jäseniä hennosti, mutta minkäänlaista painoharjoittelua en voi tehdä. Vielä en ole hyvästellyt täysin suurta rakkauttani ja toivon, että pienimuotoisesti voin vielä joskus palata treenien pariin. Tällä hetkellä en vain voi enää rasittaa millään muotoa kehoa, jos haluan säilyä hengissä.

Terveys on kaikki, mikä ihmisellä on. Idiootit triplatreenit, jatkuva liike ja vouhottaminen tappaa hitaasti. Se laskee elämänlaatua, vie elinvoiman, tekee sairaaksi ja lopulta saattelee päivystyksen kautta monttuun. Kehoa ei ole tarkoitettu olemaan äärirajoilla. Sitä pitää kunnioittaa, sitä pitää arvostaa, sitä pitää rakastaa. Jopa niin paljon, että on valmis luopumaan.

Merkittävin asia on ollut oivaltaa se, että luopuminen ei ole sama kuin luovuttaminen. Kyse on kehorakkaudesta, siitä kunnioituksesta, että teen sille hyviä asioita ja annan sille mahdollisuuden levätä. Luovuttaminen olisi sitä, että muuttaisin makuupussin kanssa sohvalla ja joisin kaljaa koko kesän enkä enää koskaan tekisi elettäkään terveyteni eteen.

Lepo, lepo, ja lepo. Koko kesä levätään. En tiedä, mihin se johtaa, mutta tuskin ainakaan kovin turmiolle. Painoasioita en tässä vaiheessa mieti, eivätkä ne niinkään edes kiinnosta. Olen varsin sinut tämän 30 kiloa paksumman varren kanssa enkä ole vartaloahdistunut. Kesä tulee oikein kivasti myös laajalle levinneeseen kehoon. Tärkeintä on antaa sille runsaasti hellyyttä ja toivoa, että se vielä elpyy siitä edes kohtuullisesti toimivaksi kuljetusalustaksi. En vaadi mitään, en pyydä mitään. Vain olen ja lepään. Koko kesän ❤

Tätä koko kesä <3

Tätä koko kesä ❤

 

Mainokset

3 comments

  1. Rehellinen ja kaunis kirjoitus. Olet upea ja viisas nainen, kaikkine kolhuinesi. Katse kesään ja lepoon, lelli itseäsi ja anna elämän helliä sinua. Less is more, vähän joka asiassa. Halauksin, Raili

  2. Itsellä vastaavan hölmöilyn jälkeen meni monta kuukautta ennen kuin pystyin ollenkaan harrastamaan sykettä edes hieman nostavaa liikuntaa. Ja vasta yli _vuoden_ jälkeen aloin pikkuhiljaa olla siinä tilanteessa, että kroppa kesti kaksi kovempaa punttitreeniä viikossa. Ja minulle tämä kaksi treeniä/vko on juuri sopiva määrä ja enempää ei tarvitsekaan, kun ei tässä lavoille olla nousemassa. Tälläkin treenimäärällä saa jo kivaa kehitystä aikaiseksi. Ja itse asiassa painonpudotus on mahdollista silloinkin, kun on treenikiellossa. Itsellä alkoi paino juuri siinä vaiheessa tippuakin, kun annoin elimistön ja kilpirauhasen palautua rauhassa. En suosittele, että jatkat vähähiilarisen ruokavalion noudattamista. Hiilihydraatit ovat erittäin tärkeitä palautumisen ja toipumisen kannalta. Tsemppiä 🙂

    1. Juu, en ole ollut vähähiilarisella enää muutamaan vuoteen. Diabeteksen vuoksi toki täytyy olla koko ajan tietoinen hiilarimääristä, mutta karppaukset ja kaikki muut makrokikkailut ovat olleet jo pitkään historiaa.

      Kropalle nyt lepoa ja syksyllä uusi arvio voinnista 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s