Asiantuntija ja ammattilainen

Asiantuntijuuden määrittely on varsin haasteellista. Ennen internetin aikakautta asiantuntijat olivat koulutettuja ja tutkinnon suorittaneita. Ei ollut epäselvyyttä siitä, kuka tietää ja kenen tieto on validia. Tänä päivänä kaikki informaatio on saatavilla ja jokainen, joka osaa lukea, osaa myös tehdä itsestään asiantuntijan.

Itseopiskelu on upea asia. Jokaisen ihmisen tulisi olla kiinnostunut ympäristön ilmiöistä ja opiskella näitä asioita omien intressien mukaan. Mikäänhän ei ole sen hienompaa kuin innostunut ihminen, jolla on intohimo ❤ Olkoon se sitten vaikka ravitsemus, solujen välitilojen vuorovaikutus tai parhaimman omenapiirakan työstäminen. Kunhan on sitä intohimoa.

Asiantuntijaksi ei välttämättä kuitenkaan tulla sillä, että lukee internetin tarjontaa. Väärin se lukeminen ei tietekään ole, mutta se saattaa herättää vähän kysymysmerkkejä, mikäli henkilö X markkinoi itseään asiantuntijana ja perustaa tietämyksensä itseoppineisuuteen. Siinä on nimittäin se riski, että intohimon imussa kapeutuu ja tietoa hankitaan vain ja ainoastaan niistä lähteistä, jotka tukevat sitä omaa viitekehystä. Ihminen jää junnaamaan eikä kykene laaja-alaisempaan tarkasteluun.

Asiantuntijan on oltava tietoinen oman toiminta-alueensa muistakin vivahteista. Myös niistä, jotka eivät omaa ajattelua tue ja jotka mahdollisesti koetaan uhkana. Isolla silmällä katsominen ei ole uhka, se on mahdollisuus.

Kiihkeämieliyys on aina osoitus siitä, että asia on tärkeä. Eikä siinäkään mitään, kunhan se mylviminen ja huutaminen ei ulotu oman reviirin ulkopuolelle. Raskasta sekin on, jos toistuvasti möykkää ja jankuttaa samoja asioita.

Ihmisen yksi rasittavimmista piirteistä on pakottava tarve olla oikeassa. Psykiatrisen asiantuntijuuden perusteella voisin arvioida, että taustalla on hento häivähdys epävarmuutta ja jostakin asiasta on täten pidettävä tiukasti kiinni, ettei horjahda. Periaatteellisuus on tavallaan hieno asia, toisaalta se on myös este uuden oppimiselle ja vanhan tiedon muokkaamiselle. Avaamalla omat rajoitteensa, saattaa päästä oppimisessa uudelle tasolle.

Olettaisin, että elämän tarkoitus on opitun tiedon jakaminen eteenpäin. Näinhän se ihmiskunta on kehittynyt. Yrityksien ja erehdyksien kautta on noustu aina uudelleen ja tätä samaa mallia toteutetaan lapsiperheissä päivittäin. On opittu, se tieto opetetaan jälkeläisille, jotka mahdollisesti tekevät sen omille lapsilleen joskus. Tiedon kuuluu siis siirtyä ja jatkua.

No, mikäs minä olen tarinoimaan mistään asiantuntijuudesta. Olen toki kouluttautunut, hankkinut vuosikymmenet työkokemusta, toteuttanut psykiatrista hoitotyötä, kehittänyt ja kehittynyt. Olen oppinut, ollut avoin joskus vaikeillekin teemoille, olen mennyt eteenpäin, olen jakanut tietoa, ollut joskus vähemmän kiinnostunut työelämästä, pääsääntöisesti kuitenkin innostus on ollut aina olemassa. Olenko asiantuntija ja ammattilainen? Tällä alueella kyllä.

Olen viettänyt satoja ( tuhansia? ) tunteja internetissä ja kirjojen parissa tässä vuosien saatossa. Olen lukenut, oppinut, oivaltanut, tutkinut, vetänyt johtopäätöksiä, jakanut informaatiota eteenpäin, kyseenalaistanut, kaatunut, noussut ylös ja taas todennut, että jossain on jotain uutta tarjolla. En silti ole millään tavalla asiantuntija, vaikka intohimoni ovatkin tiukasti kiinni hyvinvoinnissa. En voi sanoa olevani asiantuntija. Mahdollisesti ehkä kokemusasiantuntija, mutta muuta näyttöä tiedosta ei ole ja tähän olen tyytynyt.

Lopuksi lainaus itseltä 😀

Asiantuntijuus ei ole sitä, että kopioi muiden kirjoituksia ja perustaa ”tietonsa” blogiteksteihin. Asiantuntijuuteen tarvitaan näyttöä, laaja-alaista osaamista, myös oman viitekehyksen ulkopuolelta. Lisäksi asiantuntija pakkaa tiedon uuteen muotoon ja tekee informaation jakamisesta itsensä näköistä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s