Nuoren naama

Teini-ikä on hyvin haastavaa aikaa. Enkä nyt tarkoita tässä itseäni ja omia töllöilyjä. Tarkastelen aihetta oman lapsen kautta, joka saavuttaa hiljalleen tuota herkkää aikakautta, jolloin kaikki muuttuu. Naispuolinen vauva alkaa olemaan siinä iässä, että keholliset muutokset näkyvät ja vaikka mieliala on edelleen leppoisan tasainen, pientä ärhäköitymistä on satunnaisesti jo havaittavissa.

On täysin ymmärrettävää, että ympäröivä maailma tuntuu oudolta ja oma kehollisuus tulee tiiviiksi osaksi itseä. Lapsen ja nuoren rajamailla eläminen on hämmentävää, kun ei oikein tiedä, että pitäisikö olla lapsi vai nuori. Tunne-elämä muuttuu, hormonaaliset muutokset tekevät kuperkeikkaa eikä mikään ole enää kuin ennen. Voisin väittää, että jokainen aikuinen olisi aivan yhtä kuutamolla, jos samanlaiset myllerrykset alkaisivat uudelleen tänä päivänä.

Nuoria pitää ymmärtää. Pitää tukea, olla turvana ja vahvana aikuisena kaikkina hetkinä. Mikäs sen kurjempaa kuin se, että turvallisuuden tunne katoaa ja aikuinen sortuu silmissä. Nuorella ei ole välineitä hallita omaa kehoa ja mieltä ja vielä vähemmän voimavaroja kaivaa turvaa ja tukea jostain. Sen täytyy olla saatavilla ilman erityistoimia. Toki elämässä on tilanteita, jolloin asiat eivät mene käsikirjoituksen mukaan, mutta noin periaatteessa aikuisen tehtävä on olla se aikuinen, joka luo sen turvan ja pelottomuuden tunteen lapselle. Anteeksi, siis nuorelle 😀

Emotionaalisten heittelyiden lisäksi ulkonäölliset tekijät korostuvat murrosiässä. Naamaa tuijotetaan, hiuksia supsutetaan, peilaillaan ja pällistellään. Ihan sitä samaa, mitä melkein kaikki aikuisetkin tekevät. Se ei ole narsismin esiaste, jos ja kun nuori viettää aikaa itseään väijyen. Se on täysin normaalia. Normaalia on myös se, että kasvoissa tapahtuu muutoksia. Iho muuttuu ja hormonitoiminnan hepulit näkyvät myös naamassa.

Kaikkea näppylöitymistä ei voi estää, mutta jotain sentään voi tehdä. Kasvoilla kun on järjettömän suuri merkitys nuorelle ja mitä huonommassa kunnossa se on, sitä enemmän sillä on mahdollista vaikutusta mielialaan ja yleiseen hyvinvointiin. Kukaan epävarma nuori ei halua, että huudellaan peltonaamaksi. Se vie pahimmillaan elämänhalun ja vaikuttaa identiteettiin heikentävästi. Olen ruma, en kelpaa. Surullista 😦

En edelleenkään ole ravitsemuksen asiantuntija enkä lääketieteen tohtori. Saa olla eri mieltä ja se on täysin sallittua. Olen maininnut ne keinot, jotka meillä on todettu toimiviksi eivätkä nämä ajatukset ole näyttöön perustuvaa tutkimusdataa. Se riittää meille näytöksi, että iho on paremmassa kunnossa ja nuoren elämänlaatu korkea 🙂

Suolistostahan kaikki lähtee. Niin yleinen hyvinvointi kuin ihon kuntokin. Tervehenkinen ruokavalio tukee suoliston hyvinvointia ja tarvittaessa sitä voi hieman avustaa mm. glutamiinilla ja boulardiilla. Viljatuotteiden kohdalla tulee tietenkin kamala huuto, koska kukaan ei ole koskaan todistanut sitä, miten se vaikuttaa ihon hyvinvointiin. Kokeile, niin tiedät. Nuoren iholla tämä näkyy melko välittömästi, joten sen enempää ei tarvitse perustella. Maitotuotteet ovat myös hyvin merkittävässä roolissa juuri ihon kuntoa ajatellen. Jogurtit ja rahkat näyttäytyvät näppylänä, joten tuntuu jotenkin luontevalta, että niitä vältellään akuuttivaiheessa. Kukaanhan ei estä kokeilemasta itse. Jos ei minkäänlaisia muutoksia havaita, niin hyvä niin. Lepoa, rauhaa ja rakkautta ❤

D-vitamiini on tietysti tärkeässä roolissa myös nuoren ravitsemuksessa. Lisäksi hyvistä rasvahapoista on syytä huolehtia ihan jo yleisen hyvinvoinnin vuoksi. Sokeria ei kukaan tarvitse elämäänsä järjettömiä määriä, joten karkkien ja muiden sokerinapsujen nauttiminen on ihan tarpeetonta.

Sitä on jotenkin hyvin vaikea korostaa, miten tärkeää se ravitsemus on. Kenenkään mieliala ei ole tasainen ja hyvä, jos syödään sössöä ja latkitaan energiajuomia säännöllisesti. Järjetön niuhottaminen ei myöskään tue holistista hyvinvointia, joten sopivaa joustoa on hyvä opettaa lapsille jo kehtoiästä alkaen. Armottomalla nillittämisellä ja pään tärinällä ei saavuteta hyvinvointia eikä myöskään karkkilaatikossa asumisella. Siinä välissä on sellainen tervehenkinen ja rationaalinen alue, joka tukee terveyttä.

Nuorelle on tietysti hyvin haastavaa tarjoilla terveyttä rajoittamalla ruokavaliota.

Niin, mutku ne muutkin ja miksen mä saa S-marketin munkkia välipalaksi. Yhyy, ihan tyhmää!

Toisaalta nuoret eivät ole mitään tolloja, joiden kanssa ei voi keskustella. Ymmärtävät yllättävän hyvin syitä ja seurauksia sekä yleinen etu on se, että ruokavaliomuutokset näkyvät naamassa niin nopeasti, että se kannustaa jatkamaan. Ja mikäänhän ei estä noudattamasta vanhoja kasvatustoimia, kuten uhkausta, lahjontaa ja kirstystä 😀 ( no, tämä oli se huumoriosuus, ettei taas tarvitse kenenkään suuttua ).

Nuorelle kannattaa painottaa sitä, että kyse on hänen terveydestä ja hänen hyvinvoinnista. Ei ole kyse siitä, että vanhemmat nyt vain julmuuttaan haluavat tehdä järjettömiä päätöksiä. Lisäksi voi neuvotella siitä, että kokeillaan joku tietty ajanjakso ruokavaliomuutosta ja katsotaan sen jälkeen, miltä tuntuu. Yllättävää on se, että lapset ja nuoret osaavat yhdistää hyvinkin taidokkaasti oman olonsa siihen, mitä suuhunsa laittaa.

Nuoret ovat juuri niin viisaita ja oivaltavia kuin heidän annetaan olla ❤

12341510_972605562782797_2140350371898996182_n

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s