Diabetespäivä

Diabetes on sellainen riippakivi, jonka kanssa eläminen on yhtä helvettiä. Se mikä toimii tänään, ei enää huomenna olekaan pysyvää. Vaihtelevuus on toki virkistävää, mutta mieluummin sitä valitsisi stabiilin elämän kuin tolkuttoman epävarmuuden. Pitkään kun on sairastanut, niin on tietenkin oppinut itsestään ja kehon toiminnoista valtavasti ja jollain tavalla pärjää päivästä toiseen.

Tautia ei voi unohtaa. Sitä ei voi sivuuttaa edes sekunniksi ja kaikki muut toiminnot määräytyvät sen ehdoilla. Verensokeri sanelee päiväjärjestyksen eikä siinä ole muilla mitään sanottavaa mihinkään. Turha yrittää piipittää ja mutkutella, diabeteksella on aina ylivoima ja määräysvalta.

Sen kanssa pystyy kuitenkin elämään. On ollut pakko hyväksyä omat rajoitteet ja opetella elämään niiden kanssa. Helppoa ei ole ollut, mutta helpompaa se on olla nöyrän tottelevainen kuin kiekua toistuvasti vastaan. Olen oppinut kompurointien kautta ne parhaiten toimivat tavat itselle. Jollekin muulle toimii toisenlaiset menetelmät, minä noudatan niitä, jotka toimivat. Huolimatta siitä, mitä ulkopuolisilla on sanottavaa 😀

Olen jollain tavalla aika ehdoton taudin hoitamisessa. Suurin pelko on liitännäissairaudet ja komplikaatiot, joita välttelen niin pitkälle kuin mahdollista. Pysyviä vaurioita on silti jo syntynyt, mutta edelleenkin tärkein tehtäväni on huolehtia itsestä ja taudista niin, että pystyn elämään silti jollain tavalla laadukasta elämää.

Sairaus on vaatinut uhrauksia. On paljon asioita, joita en voi tehdä ja vastaavasti taas miljoonia asioita, joita voin tehdä. Asenne on se, millä tätä riippakiveä vedetään perässä. Tokihan sitä voisi ulista niiden asioiden perään, joita ei voi tehdä, mutta koen velvollisuudeksi fokusoitua hyviin ja terveyshenkisiin teemoihin.

Tänä päivänä diabeetikon lääkehoito mahdollistaa kaikenlaisen ruokarallattelun ja jopa tolkuttoman herkkukäyttäytymisen. Jollain tavalla ymmärrän, että ihmiset haluavat elää rajoittamatonta elämää, mutta en kyllä tavoita sitä ajatusta, että kaikkea pitäisi lapata lautaselle huolettomasti ja huolimattomasti. Itse näen sairauden niin, että keho ei siedä tolkutonta sokerikuormaa ja siihen on vain pitänyt totutella, että kaikkea ei voi eikä pidä saada. Arvostan kehoani niin paljon, ettei se ansaitse mielitekomättämistä ja hervotonta insuliinilastia. Olen mieluummin ilman kuin hakkaan rystyset verillä insuliinia ja kärsin kiitokseksi rytmihäiriöistä ja pahoinvoinnista. Eihän siinä ole mitään järkeä. Keho kun ei ota vastaan sitä sokeria, niin enhän minä sitä sille tyrkytä.

Tietenkin elämään kuuluu juhlahetkiä, jolloin voi tempaista kakkusiivun tai mahdollisesti muutaman irtokarkin. Pari riviä suklaatakin kuuluu elämään, mutta ei jokapäiväisesti eikä edes joka kuukausi. Ihan vain siksi, ettei niitä tarvita. Lisäksi täytän vatsani mieluummin laadukkaammilla aterioilla kuin viinereillä ja ranskanperunoilla. Ja taas siksi, ettei oma ruho siedä heikkolaatuista materiaalia enkä täten sitä edes halua sille tarjoilla.

Välihuomautuksena se, että jokainen kantaa ihan itse vastuun omasta itsestään ja jos minä en syö päiväkahvin kanssa pullaa, niin se ei tarkoita, etteikö joku voisi ihan kaikessa rauhassa tehdä niin. En ole sellaisessa asemassa, että voisin jeesustella muiden valintoja, se riittää, että tiedän itse omat toimeni 🙂

Ruokapäiväkirjan pitäminen on hyvä keino tarkastella syömisiä ja makroravinnejakaumaa suhteessa verensokeriin. Oma monisairas keho vaatii erityishuomiota- ja toimia, joten missään mielessä tämä päivä ei ole mikään esimerkkipäivä kenellekään. Tämä on vain ja ainoastaan itselle sopiva päivä ja vieläpä melko poikkeuksellinen tavanomaiseen arkeen verrattuna.

 • Liikunta täysin nollassa pakkolevon vuoksi. Ei edes hyötyliikuntaa koko päivänä.
 • Normaalisti ja etenkin treenipäivinä käytän enemmän hiilihydraatteja. Myös kokonaisenergiansaanti on suurempi. Makroja vaihtelen aktiivisuuden mukaan.
 • Aineenvaihduntani on äärimmäisen hidas. Lisäksi tällä hetkellä ollaan poissulkemassa erästä somaattista sairautta, jonka oireisiin kuuluu se, että vatsa ei tyhjene ja edellinen ateria velloo turhan pitkään paikallaan. Se taas hankaloittaa annoskokojen määrittelyä ja ruokailuvälejä.
 • Pitkät paastoajat nostavat verensokeria hallitsemattomasti, joten mieluummin aterioita useammin kuin harvemmin.
 • Maitotuotteista käytän vain heraa ja satunnaisesti voita. Tähän päivään tuli nyt sitten sekä voita että maitotuotteita 😀
 • En laskenut kasviksia kokonaisenergiaan enkä myöskään hiilarimääriin.
 • Laskurina toimi Sulamo.
 • Kuvat otettu iPhonella, laatu kyseenalainen 😀

13174033_1095591857145562_4101444325139405057_nAteria 1. Kolme valkuaista, yksi keltuainen, luomuomppua ja rehuja.

P 15 g, H 13 g, R 6 g, kcal 165

13178804_1095843970453684_8956005394471278307_nAteria 2. Yksi luomuviili, mustikoita, cashewpähkinöitä.

P 13 g, H 27 g, R 20, kcal 360

13166095_1095843957120352_5412676056750797577_nAteria 3. Mustaa kahvia kuvan ulkopuolelta ja ”jäätelönä” banaania, maustamatonta heraa ja maapähkinävoita.

P 19 g, H 19 g, R 5 g, kcal 206

13103533_1095843937120354_3338939942063908684_nAteria 4. Keitettyä perunaa, highlanderin luomulihasta tehtyjä lihapullia tomaattikastikkeessa ja rehuja. Kastikkeessa paseerattua tomaattia, kevätsipulia, mustapippuria, suolaa, jauhettua korianteria sekä tuoretta basilikaa. Hullun hyvää soosia ❤

P 22 g, H 20 g, R 14 g kcal 305

13103556_1095875583783856_1940104599867514797_nAteria 5. Varhaiskaalia, kevätsipulia, suolakurkkua, peruskurkkua, broilerin rintaleikettä, tuoretta korianteria ja bonuksena majoneesia. 

P 18 g, H 2 g, R 32 g, kcal 424

Päivän proteiinit 87 g, hiilihydraatit 75 g, rasvat 77 g ja kokonaissaldo 1460 kcal. Lisänä päivän aikana mustaa kahvia kahdesti, 2 litraa vettä ja lisäravinteina magnesium, kalaöljy, D-vitamiini, B-Complex ja boulardii.

Verensokeri pysyi ojennuksessa koko päivän, aterian jälkeiset arvot olivat 6-8 välillä ja se on oikein hyvä alue. Mikäli olisin ollut jalkeilla, niin energiaa olisi sekä kulunut että tarvittu enemmän. Tämä riitti nyt tälle päivälle 🙂

EDIT 07.05.2016

Korvanappiini tuli tietoa, että tämän postauksen saattelemana on syntynyt virheellinen käsitys siitä, että ykköstyypin diabeetikko parantuisi vähähiilihydraattisella ruokavaliolla eikä tarvitsisi insuliinia enää lainkaan. Tämähän on siis virheellinen käsitys.

Jätin insuliiniannoksen kertomatta tietoisesti, koska arvelin, ettei niillä yksiköillä olisi minkäänlaista arvoa. Virhearvio siis 😀 Edelleenkin käytän insuliinia, vaikka vuodelepopäivä olikin vähähiilihydraattinen. Mainitsin tuolla jo aikaisemmin, että normaalina päivänä ja etenkin treenipäivänä hiilaria tosiaan menee rutkasti enemmän. Näin vuodepotilaana se ei ole niin tarkoituksenmukaista.

Käytössäni on ollut vuosia insuliinipumppu. Perusannos ( basaali ) menee säännöllisesti pumpun kautta ja tarvittaessa korjaan sokeriarvoja boluksilla eli erikseen määritellyillä annoksilla. Lisäksi tietenkin aterioiden yhteydessä arvioin lisäinsuliinin tarpeen aktiviteetin, aterian makrojakauman ja seuraavien tuntien toiminnan perusteella.

 

 

Mainokset

2 comments

 1. Kuvat ovat ihan hienot, ei kannata vähätellä. Kerrot tässä, että et ole laskenut ”rehujen” hiilareita kokonaishiilareihin? Minä punnitsen ja mittaan kaikki mitä suusta alas laitan ja kirjaan Kiloklubiin ja sen mukaan elän. Mahtava, että saat rasvat ja proteiininkin pysymään näin hyvissä lukemissa. Minulla on 2-tyypin diabetes ja siinä hiilarien määrä on minun kohdalla meinannut sitä, että ei tarvitse vielä pistää insuliinia.

  1. En siis laske kurkkuja, salaatteja, paprikoita, tomaatteja jne. En ole kokenut tarpeellisena olla niiden kanssa kovin tarkkana. Kokonaisuutena arvioin kuitenkin niiden sisällön.

   Se on hieno asia, että olet saanut ruokavaliolla pidettyä verensokerin ojennuksessa. Upeaa ❤️

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s